Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

gay!!out!!proud!!!!


Σήμερα, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να είναι κανείς ομοφυλόφιλος.Ίσως όχι τόσο όσο παλαιότερα αλλά δέν έχουν αλλάξει και πολλα.Πρέπει να διαθέτει μεγάλο ψυχικό σθένος για να μπορεί να το εκφράζει ελεύθερα σε μια θεοκρατική κοινωνία που μόνο ''μπράβο'' δέν θα του πεί.Επιπλέον,να κοιτά αδιάφορα, όλους αυτούς τους ομοφοβικούς και συμπλεγματικούς ανθρώπους που κατα καιρούς θα του καταμερίζουν ευθύνες για τον εκφυλισμό του ανδρικού γένους και θα τον αντιμετωπίζουν με καχυποψία και απαρέσκεια προσπαθώντας να τον εξοβελίσουν απο κάθε μορφή κοινωνικής δραστηριότητας.Αυτή είναι η ζωή ενός ομοφυλόφιλου.Μια ζωή βυθισμένη στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που προβάλλουν περήφανα, την σύψη της κοινωνίας μας.

Ενας ομοφυλόφιλος, θεωρείται κατώτερος ακόμη και στον 21ο αι.Η διαφορετικότητά του σε σχέση με το ηθικά κι επιστημονικά ''ορθό'', τον καθιστά υποδιέστερο, ασθενή και φορέα μιας ''αρρώστιας'' εκφρασμένης σε γενετική δυσλειτουργία.Πόσοι όμως είναι σε θέση να αντιληφθούν και να κατανοήσουν οτι όλο αυτό δεν είναι τίποτε περισσότερο απο μία φενάκη;Δυστυχώς λίγοι.Η αντίληψη αυτή υφίσταται και έχει βρεί εύφορο έδαφος να αναπτυχθεί και να τον στιγματίσει .Να του στερήσει έμμεσα και άμεσα, κεκτιεμένα και κατωχειρωμένα δικαιώματα όπως αυτά της εργασίας, της ελεύθερης έκφρασης ιδεών και της κοινωνικής συμβίωσης που πρεσβεύει η ''δημοκρατία'' μας.

Eίπα όμως δημοκρατία;Συγνώμη λάθος μου!Σήμερα δεν υπάρχει δημοκρατία.Ή τουλάχιστον όχι όπως θα έπρεπε να είναι, όπως δηλαδή μας την παρέδωσαν οι πρόγονοί μας.Το φρόνημα της ελευθερίας και της ισότητας που ''και καλά'' πρεσβεύει η κοινωνία μας, κινείται μόνο στο πλαίσιο της γραφειοκρατίας.Όλα τα δικαιώματα δηλαδή βρίσκονται μόνο στα χαρτιά.Μπορούμε βάσει νόμου να εκφραζόμαστε ελεύθερα αλλά μέχρι εκεί!Είμαστε ελεύθεροι μέχρι εκεί που το επιτρέπει ο γραπτός νόμος.Δέν είναι όμως αυτό δημοκρατία.Πού πήγε ο σεβασμός στους άγραφους νόμους, στα δικαιώματα, την ισότητα, την ισηγορία;Σε μία δημοκρατική κοινωνία πέρα απο την ''δίκη''(δικαιοσύνη), υπάρχει και η ''αιδώς''(σεβασμος), που περιλαμβάνει πέρα απο την ηθική αντίληψη και την ηθικότητα, πρώτ' απ' όλα τον αυτοσεβασμό και στην συνέχεια τον αλληλοσεβασμό, τον σεβασμό στα δικαιώματα των αλλων και τον αυτοέλεγχο.

Ειδικά ο τελευταίος, εκλείπει υπερβολικά στις μέρες μας.Ο καθένας στην προσπάθειά του να εξωτερικεύσει τα κόμπλεξ και τα συμπλέγματα της συμπεριφοράς του, δημιουργεί φανταστικούς εχθρούς, στους οποίους κατα κύριο λόγο αποδίδει ως σφάλμα τη διαφορετικότητα και ξεσπά!Δέν είναι έτσι όμως.Το να είναι κανείς ομοφυλόφιλος, δεν αποτελεί απο μόνο του κάτι το επιλήψιμο και το κατακριταίο.Το πώς διαχειρίζεται ο καθένας το σώμα του είναι κάτι εντελώς προσωπικό και δέν επηρεάζει κανέναν άλλο τομέα της κοινωνικής ζωής.Κανένας δεν έχει δικαίωμα να ψέξει και να κατηγορήσει πάνω σε μία τόσο λεπτή και προσωπική κατάσταση ειδικά όταν δέν τον επηρεάζει άμεσα και εφ'όσον είναι κάτι δοσμένο απο τη φύση και δέν γίνεται να αλλάξει.Αυτό όμως δέν σημαίνει κι όλας οτι είναι σωστό να αντιμετωπίζεται με συμπόνια και λύπηση.Αυτό, είναι το άλλο άκρο.Ένας ομοφιλόφιλος, δέν υστερεί σε τίποτα έναντι των άλλων ανθρώπων ακριβώς επειδή έχει τις ίδιες ικανότητες με οποιονδήποτε άλλο, να αναδειχθεί, να προοδεύσει, να διασκεδάσει, να αγαπήσει, να ζήσει.Το μόνο διαφορετικό είναι η σεξουαλική προτίμήση και έγκειται σε συναισθήματα καθαρά υποκειμενικά.

Γιατί όμως η κοινωνία δέν είναι σε θέση να κάνει αυτή την απλή σκέψη;

Γιατί συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αντιμετωπίζει άκριτα, καχύποπτα, μεροληπτικά
και ταυτόχρονα καθολικά αυτούς τους ανθρώπους;

Γιατί τους στερεί έμμεσα μεσω των στερεοτυπων, το δικαίωμα να πούν:<<Ξέρετε κάτι; Είμαι κι εγώ ενεργό μέλος αυτής της κοινωνίας και όχι νοσηρό στοιχείο και γι αυτό θέλω να προσφέρω και να ανταμοίβομαι επάξια , με το να αναγνωρίζομαι ώς ίσος>>;

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα υπάρχουν πολλές.Η κάθε πλευρά προβάλλει τη θέση της και επιχειρεί να γίνει πειστική για να παγιώσει και να καθολικεύσει τις απόψεις της. Όλα όμως τα επιχειρήματα είναι στην πραγματικότητα ικασίες, ακριβώς επειδή στην κοινωνία που ζούμε όλα είναι ρευστά.Γι'αυτό λοιπόν θα κάνω κι εγώ το ίδιο.Θα διατυπώσω την ικασία μου και η καλύτερη ας επικρατήσει.

Εγώ πιστεύω οτι όλη αυτή η ρατσιστική διάθεση απέναντι στο διαφορετικό, οφείλεται στην έλλειψη ανθρωπιστικής παιδείας κατα κύριο λόγο. Όλοι νιώθουμε περήφανοι που η κοινωνία μας προοδεύει τεχνολογικά και επιστημονικά.Επιφονούμε με θαυμασμό κάθε φορά που ένα καινούριο τεχνολογικό επίτευγμα έρχεται στο φώς και νομίζουμε οτι εξελισσόμαστε κάθε φορά που ένα φάρμακο θα παρατείνει και θα σώσει ζωές.Πράγματι όλα αυτά ειναι πολύ σημαντικά αλλα άν θέλουμε να υποστηρίζουμε οτι ζούμε σε μια κοινωνία ολοκληρωμένη, πρέπει να έχουμε στο νού μας οτι μία πολιτεια για να ισχύσει, χρειάζεται και ένα στιβαρό ανθρωπιστικό υπόβαθρο.Έχουμε γεμίσει με τεχνοκράτες και εξειδικευμένους αλλά μας λείπουν οι άνθρωποι.Άνθρωποι που δέν σκέφτονται μηχανικά αλλά ανθρώπινα.Άνθρωποι που θα θέσουν τον διπλανό τους, στο κέντρο κάθε δραστηριότητας, θα πιστέψουν στις ικανότητες και δυνατότητές του, όποιος κι άν είναι, ό,τι κι αν είναι και θα τον κρίνουν εκ του αποτελέσματος και όχι προκατειλημμένα και με κριτήρια άσχετα με αυτό που επιχειρούν να αποδείξουν.

Επίσης δεν γίνεται να απαιτούμε σεβασμό απο άτομα που δέν γνωρίζουν πού σταματούν τα δικαιώματά τους και πού αρχίζουν αυτά των άλλων.Γιατι με τέτοιους έχει πείξει η κοινωνία.Με ''ανθρώπους'' επιφανειακούς, ρηχούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να διεισδύσουν στην ουσία και να κρίνουν πώς πρέπει να κρίνουν.Κι αυτο γιατι η ίδια η κοινωνία τους έχει κάνει έτσι.Όλοι οι φορείς.Η οικογένεια, κοιτά πώς το σπλάχνο της θα πάρει ενα πτυχίο για να το κορνιζώσει και να το φιγουράρει στη γειτονιά.Και απο κεί και πέρα χεστηκε τι ανθρωπος θα γινει.''Ενα κωλοχαρτο γεννά τον άνθρωπο για κεινους.Μετα, τη σκυταλη παίρνει η εκπαίδευση, που τον βομβαρδίζει με ''πρωτεύουσες'' γνώσεις, ιστορικές, μαθηματικές, φυσικές και δέν ξέρω τι άλλες μα...κίες, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει ένα ισχυρό δυναμικό, ικανό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, αφήνοντάς τον όμως, ανεφοδίαστο απο αξίες όπως ο σεβασμός, η εγκράτεια, ο αυτοέλεγχος, κα. Κατ 'όπως φαίνεται, αυτά δέν θα σώσουν τον κόσμο.

Και τελικά ο νέος αυτός, γυμνός απο ανθρωπιστικά ιδεώδη και ευαισθησίες, θα βγεί στην κοινωνία να διεκδικήσει και θα το κάνει. Θα το κάνει όμως άτσαλα γιατί έτσι έμαθε. Θα καταπατήσει δικαιώματα στην κοινωνική και όχι μόνο συναναστροφή γιατί δέν γνώρισε ούτε ποιά είναι αυτά τα δικαιώματα ούτε πώς να τα σεβαστεί.Θα δημιουργήσει στερεότυπα και θα διαμορφώσει ρατσιστικές αντιλήψεις απέναντι σε κάθε τι διαφορετικό, απο το φόβο και την ανικανότητά του να το προσεγγίσει.Θα έχει ώς μόνο εφόδιο το ένστικτο. Θα γίνει σκληρός, απόλυτος και δογματιστής.Και αυτή η εξεληκτική πορεία δυστυχώς αγγίζει την πλειοψηφία.

Κάπως έτσι λοιπόν διαμορφώνονται τα στερεότυπα και απέναντι στους ομοφυλόφιλους. Είναι αυτοί που πρεσβεύουν κάτι διαφορετικό για τα δεδομένα της ρηχής και επιφανειακής κοινωνίας μας και γι αυτό αντιμετωπίζονται δογματικά και καχύποπτα.Η κοινωνία αρνείται να τους θεωρήσει ισάξιους γιατί δέν ξέρει πώς να το κάνει. Δεν διαθέτει ικανό ανθρωπιστικό υπόβαθρο και μένει προσκολλημένη στη μονομέρεια που επιβάλλει το ''συνηθισμένο''.Δέν δύναται να κατανοήσει οτι η αγάπη και ο έρωτας ειναι ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ και άρα λόγω της υποκειμενικής τους φύσης δεν μπορούν να μπαίνουν σε ''καλούπια'' καθολικής ισχύος.

Επομένως, εάν το ποσοστό των straight που μας γιουχάρει καθ'αυτον τον τρόπο, θέλει να συνεχίσει να βαδίζει έτσι στην κοινωνία, ας το κάνει.Να ξέρει όμως, οτι σ'αυτήν την κοινωνία θα φέρει τα παιδιά του και πως αν αύριο ένα απο αυτά επιλέξει να είναι ομοφυλόφιλο, θα νιώσει στο πετσί του τον πόνο να το βλέπει ν'αντιμετωπίζεται σαν ''διαφορετικο''και υποδιέστερο.Οι ομοφυλόφιλοι δέν είναι διαφορετικοί, είναι ακριβώς ίδιοι με τούς υπόλοιπους!!

4 σχόλια:

  1. i teleutaia sou protasi ta leei ola..etsi akrivos einai! kalispera! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. etsi einai pragmati... den diaferoun se tipota apo emas tou "kanonikous"....me tin sumperifora auti... oi diafores apopseis peri omofulofilwn... apla apoteloun prosvloli tou suxgronou politismou... kai sigoyra prosvoli tou 8esmou tis dimokratias.. egw apodidw eu8unes prwta apo ola sta mme... kai panw apo ola stin oikogeneia... ka8ws... otan antikrusoume enan gay... amesws gelame koroideutikoi.. emeis pou to paizoume politismenoi kai anwteroi enw stin ousia eimaste me oli tin simasi tis le3ews ZWA...

    ΑπάντησηΔιαγραφή